Anne Niemeijer Groeipijn als ondernemer

Groeipijn als ondernemer. Lastig of goed teken?

9 november 2021

Als ondernemer voel ik regelmatig groeipijn. Hoe is dat voor jou? En als je dit ervaart? Vindt je dat dan lastig of een goed teken? Ik ervaar het als een goed teken. Want het betekent dat jij jezelf aan het uitdagen bent. Dat groei belangrijk is voor je en dat jij de beste versie van jezelf wil neerzetten. En dat gaat nou eenmaal niet zonder slag of stoot.

Weet je niet waar ik het over heb? Ik neem je hieronder mee in wat het is en hoe je hiermee om gaat als zelfstandig ondernemer.

 

Groeipijn, wat is dat?

Als ik google kom ik het volgende tegen: “De groeipijnen worden zichtbaar door daling van de motivatie van de medewerkers, meer gemopper, maar vaak ook door klachten van klanten of verlies van kwaliteit. Vaak voelt de ondernemer in deze fase aan dat er iets moet gebeuren, maar het is niet altijd duidelijk wat of waar te beginnen. Ondernemers mogen signalen niet negeren.”

De pagina beschrijft dat je als ondernemer verschillende fases doorgaat in het laten groeien van jouw bedrijf. Het beschrijft de groeipijn van een bedrijf.

Groeipijn als zelfstandige ondernemer

De groeipijn waar ik het met je over wil hebben is de groeipijn die jij als ondernemer doorloopt. Oftewel niet als bedrijf maar als mens. Want net als een “groot”bedrijf loop jij als zelfstandige ook steeds tegen stappen aan die je zal moeten nemen.

Even een voorbeeld:

Je bent al een jaar ondernemer en je hebt het tot nu toe allemaal zelf uitgezocht. Voor je gevoel staat de basis redelijk maar….

– je bent nog helemaal niet waar je wil zijn

– je voelt onrust omdat je echt meer moet gaan verdienen

– of je hoort dat je vooral veel je eigen gezicht moet posten maar… het draait toch helemaal niet om jou?!

Allemaal kleine triggers die aangeven dat je wil groeien alleen je weet niet hoe je het moet doen. Tot nu toe deed je vooral waar je bekend mee was. Maar als je blijft doen wat je al deed kom je niet op het punt waar je naar verlangt. Je zal iets moeten veranderen alleen daar vindt ons primitieve brein iets van.

Voor jou als startende ondernemer (0-3 jaar ondernemer) heb ik de Vliegende Start om je te begeleiden in die groei

Dit is exact de groeipijn van een ondernemer

Weten dat je meer potentie hebt. Je wilt groeien maar weet niet precies hoe je op dat punt komt. En je primitieve brein vindt er iets van. Je bent in gevecht met jezelf. Ons brein wil ons veilig houden. En veilig is het vertrouwde en bekende. Ons primitieve brein wil niet groeien want dat is onbekend en dus automatisch gevaarlijk terrein.

Ondertussen ben je druk bezig je brein in te laten zien dat die groei helemaal niet gevaarlijk is. Je gaat websinars kijken, informatie opsporen en misschien zelfs een opleiding doen. Het is je brein sussen alsof je een baby elke keer in slaap moet wiegen. Hoe meer je gaat sussen hoe meer je op je tenen gaat lopen. Want je doet namelijk niet wat je gevoel je ingeeft: echt veranderen!

Veranderen als ondernemer

Dat doe je niet zomaar. Dat vergt heel veel lef en doorzettingsvermogen. Dat is een proces van zelfontwikkeling. Je gaat het gevecht aan met jezelf en je primitieve brein. Jij bent de enige die jezelf klein houdt. Goed nieuws natuurlijk want dat betekent dat jij de controle hebt over je eigen ontwikkeling. Slecht nieuws voor diegene die graag anderen de schuld geven van hun falen.

Je primitieve brein is dan ook degene waarmee je het gevecht aan gaat. Dit is ook degene die je comfortzone bepaalt. Dus elke keer buiten je comfortzone bewegen triggert dat deel van je brein. Tot je brein doorheeft: je eigen hoofd posten op social media is helemaal niet zo spannend. En eigenlijk krijg ik daardoor meer verbinding. En dan valt het spannende stukje weer in je comfortzone, dan is het weer veilig.

 

Terug op de groeipijn van jou als ondernemer

Groeipijn is dus letterlijk het gevecht in jezelf, met jezelf om te groeien. Je weet dat het anders kan maar die stemmen in je hoofd overheersen. Je leert nieuwe dingen maar ze voelen nog niet eigen. Het is een stap buiten je comfortzone.

Groeipijn kan je dus als lastig ervaren. Ik zie het inmiddels als een goed teken. Een teken dat het tijd is voor de volgende stap. Ik heb overtuigingen los te laten. Maar hoe doe je dat?

 

3 stappen om om te gaan met groeipijn?

Stap 1:  Herken en erken dat je groeipijn ervaart. Ja het klinkt zo simpel maar vaak gaan we maar door en door. Vervelende gevoelens stoppen we lekker onder het kleed: JA, het gaat heeeeeel goed met mij….

Stap 2: Luister naar jezelf en je behoeftes. Breng je verlangens in kaart. Wat wil je? Waar verlang je naar? En dit gaat veel dieper dan je bedrijf. Dit gaat om waar jij naar verlangt als mens.

Stap 3: Zoek de juiste hulp. Wil je meer zichtbaar worden? Ga dieper: op welk kanaal, welke specialist heb je nodig? Heb je technische hulp nodig of hulp met je mindset? Maak het zo concreet mogelijk.

Vind je die 3 stappen al lastig?

Ga dan eerst met jezelf aan de slag. Want jij bent je bedrijf dus hoe meer jij jezelf leert kennen hoe beter je bedrijf bij jou aansluit en jij het kan laten groeien. Zelfontwikkeling kan op vele manieren. En ik geloof dat jou bedrijf ook het snelste groeit als jij groeit.

Je kan bijvoorbeeld de NLP practioner opleiding doen. Ben je wat spiritueler ingesteld? Ga starten met Acces bars en healings om overtuigingen op onderbewust niveau los te laten.

En wil je het meteen groots en met een flinke dosis lef aanpakken? Kijk dan eens hier bij de Toekomst versneller. Daar staat zelfontwikkeling voorop speciaal voor jou als ondernemer. En daarbij krijg je begeleiding bij je groeipijn zodat niet alleen jij maar ook je bedrijf meteen meegroeit.

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan ik je helpen?