Anne Niemeijer mindfuck van ondernemen

De nummer 1 mindfuck van ondernemen

15 januari 2022

Als ondernemer kom je meerdere mindfucks tegen maar de nummer 1 mindfuck van ondernemen is toch wel deze: Je hebt een blinde vlek voor wat je zelf moet doen om te groeien.

Hieronder leg ik uit hoe ik hierachter kwam en wat ik er aan doe bij mijzelf. Laat je vooral inspireren en gebruik wat jou helpt te groeien als ondernemer.

Wat is een blinde vlek?

In de psychologie wordt een blinde vlek aangeduidt  als het deel van je persoonlijkheid waar je je niet bewust van bent. Dat zijn karaktereigenschappen, gedrag of gewoontes. Je ziet die eigenschappen van jezelf dus niet.

Dit is afgeleid van de echte blinde vlek die we in onze ogen hebben:  “Er is één stukje op je oogbol waar geen zintuigcellen zitten, dat is je blinde vlek. Op deze plek gaat de oogzenuw richting je hersenen, er is hier dus geen plek voor zintuigcellen!” (quote: zozitdat.nl)

Met die zintuigcellen kan je zien dus als het beeld wat binnenkomt precies op die blinde vlek komt dan zie je dat dus niet.

De grote mindfuck van ondernemen

Als ondernemer heb je ook blinde vlekken voor je eigen kwaliteiten. Je kan iets dus wel maar je komt soms domweg niet bij die informatie. Het bijzondere is dat je precies de juiste dingen kan zeggen tegen een ander alleen als je het voor jezelf moet bedenken dan lukt het vaak niet.

Voorbeeld:

Met mijn 21 jaar ervaring als sales weet ik ontzettend veel. Sterker nog: meestal zie en voel ik bij een eerste gesprek al waar het misgaat als je nog niet zo goed verkoopt. Sales is echt mijn kwaliteit. Mijn sterke punt.

Alleen als het bij mijn eigen bedrijf niet zo lekker loopt met de verkoop… dan kom ik er niet alleen uit. Ik zie echt niet waar het mis gaat. Het is mijn blinde vlek als ondernemer.

Hoe ga je om met deze mindfuck in ondernemen

In de afgelopen 3 jaar heb ik ontzettend veel ondernemers mogen helpen met strategiesessies en trajecten. Zeker 500+ ondernemers hun struggles aangehoord. En elke keer kwam deze mindfuck dus weer terug:

Tamara: “ik snap niet hoe het komt dat ik mijn expertise voor mijzelf niet zo goed kan uitvoeren als voor een ander, ik schaam mij hiervoor want ik moet toch het goede voorbeeld geven”

Het belangrijkste hierbij is dat je je ego aan de kant zet en accepteert dat je een blinde vlek hebt. Iedereen heeft deze blinde vlek. Hoe meer je je daarbij neerlegt hoe minder schaamte er zal zijn.

Actief je mindfuck aanpakken als ondernemer

Na deze bewustwording kan je er mee aan de slag. Want hoe meer je begrijpt wat er in die blinde vlek omgaat hoe beter je hiermee kan dealen. Oftewel, licht schijnen op hetgeen nu in de vlek in het donker zit.

Daarvoor zal je nogmaals je ego aan de kant moeten zetten. Of niet want hulp vragen is niet voor iedereen lastig. Je kan deze blinde vlek namelijk niet alleen oplossen. Gelukkig hoeft dat ook niet!

3 tips die ik zelf toepas om de mindfuck te doorbreken:

1. Elk jaar ga ik een nieuw traject in bij een andere coach. Deze wijst mij op zaken die ik zelf dus niet kan zien. Zo leer ik mijzelf steeds beter kennen. Dit hoeft echt niet altijd een businesscoach te zijn. Ik doe veel aan zelfontwikkeling. Zo leer ik mijzelf steeds beter kennen. Zelfontwikkeling en zelfkennis is ook 1 van de belangrijkste pijlers in mijn salestrajecten die ik aanbied:

2. Ik schrijf vaak op wat ik zeg tegen anderen. Mijn gesprekken met klanten zijn voor mij dus heel waardevol want zo krijg ik ook steeds meer inzicht in mijn eigen kennis. En misschien klinkt dit voor sommige heel raar maar ik heb echt iemand anders nodig om tot bepaalde informatie in mijn hoofd te komen. Anderen omschrijven zo’n moment ook wel als “ik had een klik met die ander waardoor we elkaar op een hoger niveau konden tillen”

Dat is niet alleen als ik met klanten praat. Zo heb ik een aantal business buddy’s waar ik regelmatig mee spar en af en toe neem ik initiatief om met een onbekende ondernemer te praten over het ondernemerschap. Zo heerlijk de kijk van een nieuw iemand op het ondernemerschap.

3. Ik lees veel boeken ook over sales en ondernemerschap. Door het lezen ontdek ik niet alleen nieuwe kennis maar ontdek ik ook wat ik allemaal al wel weet. Door het bewust te lezen en mijzelf af te vragen: ik wist dit al maar pas ik het ook al toe? Trek ik mijzelf op een hoger niveau want iets weten is echt iets anders als het ook echt toepassen.

Zo vergroot ik mijn bewuste kennis en wordt mijn blinde vlek steeds kleiner.

Tot slot

Het is een leerproces maar weet dus dat je de nummer 1 mindfuck van het ondernemen echt kan aanpakken. Het heeft alleen tijd nodig en moed want je zal echt je ego aan de kant moeten zetten.

Herken jij deze mindfuck en heb je nog andere tips? Zet ze dan hieronder of plaats ze onder de instagram post zodat je anderen hiermee kan inspireren.

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan ik je helpen?