Zelfontwikkeling als ondernemer

3 redenen voor zelfontwikkeling als ondernemer

21 januari 2022

Ik kan wel 100 redenen verzinnen waarom je juist als ondernemer veel aan zelfontwikkeling zou moeten doen. Ik ga vandaag de 3 belangrijste redenen met je delen. Even naast het feit dat het ondernemen sowieso al de grootste zelfontwikkelings reis is die ik heb gemaakt. Je kan er niet onderuit. Dus ga het niet uit de weg maar zeg JA tegen hetgeen op je pad komt.

Reden 1 voor zelfontwikkeling: Jij bent zelf je ergste vijand

En dat is niet alleen als ondernemer zo. Als mens zijn wij zelf onze ergste vijand. En dat heeft te maken met de werking van ons brein. Ons reptiele (of primitieve) brein is de eerste die kan reageren in elke situatie. Dat is fijn want dit deel van je brein houdt je veilig. Het zorgt ervoor dat je gaat rennen bij gevaar of je juist muisstil houdt. Dit deel van je hersenen zorgt voor de vecht, vlucht of freeze reactie.

Alleen dit deel van je brein denkt dat elke onbekende situatie een gevaar is. Alles wat dus nieuw is zal neergezet worden als een alarm in de zin van een stem die je gaat tegen houden: “doe maar niet gek want anders krijg je reacties” “doe maar wat je altijd al deed” “zie je nu wel! ik zei toch dat je het beter niet kon doen”

Veilig houden niet gelukkiger

Dit deel van je brein wil je alleen veilig houden. En hoe goed bedoelt ook: daardoor houdt dit deel van je brein je klein. Als je daar alleen naar luistert dan onderneem je helemaal niks.

Hoe beter jij dus deze stem gaat herkennen hoe meer jij gaat vertrouwen op de andere delen van je hersenen die logischer na kunnen denken.

Oefening: ga eens luisteren wat de stem te zeggen heeft. Sta dan even stil of dit wel waar is. Hoe weet je dat dit waar is? Of kan die stem dat nog helemaal niet weten?

Reden 2 voor zelfontwikkeling: vrijheid

In de afgelopen 3 jaar heb ik ontzettend veel ondernemers mogen spreken en de meest gehoorde reden waarom ze gestart zijn als ondernemer is: Vrijheid. Deze uit zich wel in andere vormen.

  • de vrijheid om zelf je dag in te kunnen delen
  • zelf kunnen besluiten even niet te werken omdat je kind(eren) je nodig hebben
  • kiezen wat jij leuk vind om te doen
  • vrijheid in hoe je iets aanpakt zonder dat er altijd wel iemand iets over te zeggen heeft
  • de manier om helemaal jezelf te kunnen zijn
Helaas gaat vrijheid al snel over in MOETEN

Want:

  • Shit ik moet werken maar de kids zijn weer thuis
  • Ik moet dit even afmaken dus werk ik in de avond of het weekend wat ik niet fijn vindt
  • te weinig omzet dus ik moet dit nu wel doen terwijl ik behoefte heb aan iets anders

Ik ben ook zo gestart en ging over in MOETEN. Het blijft mijn grootste uitdaging. Maar wat ik heb ontdekt door heel wat zelfontwikkeling is dat vrijheid niet af hangt van de factoren om mij heen. Vrijheid is een gevoel van binnen dat je zelf kan creëren.

Alles zit al in je. Wil je hier meer over lezen? In deze volgende blog neem ik je mee in “het geheime recept voor een gelukkiger leven”

Reden 3 voor zelfontwikkeling: volg je hart

en niet je hoofd. De meest succesvolle mensen volgen hun hart of gevoel. Hoe je het wilt noemen. Ze zijn de baas over hun hoofd en negeren de stem die ze klein houdt. Zo ontdek ik vaak bij mijn klanten dat ze iets doen waarvan ze denken dat ze daar het meeste geld mee kunnen verdienen. Terwijl hun hart iets heel anders wil doen. Iets waarbij ze bang zijn daar niet hun geld mee te kunnen verdienen.

Ja dit is wat ik ook al bij reden nummer 1 benoemde maar deze gaat een stap verder. Want je kan pas vanuit je hart of gevoel gaan leven als je deze ook echt toelaat. Als je het verschil weet tussen je hoofd en hart. Je kan wel een bunsinesscoach in de arm nemen om je bedrijf helemaal om te gooien maar alles start bij jou zelf. Als jij groeit, groeit je bedrijf mee. Vooral als je dat doet vanuit je hart.

Leer jezelf kennen ook als ondernemer

Zelfontwikkeling is voor mij dan ook: jezelf leren kennen. Wie ben jij zonder die stem en zonder die gouden kooi van verwachtingen van anderen? Waar gaat jouw vlammetje van branden? Waarom doe je wat je doet?

In mijn beide trajecten zit die zelfontwikkeling voor jou als ondernemer verwerkt. Want hoe beter jij jezelf leert kennen hoe meer je gaat ondernemen vanuit je hart. Hoe meer je die vrijheid gaat voelen.

De zelfontwikkeling die mij dichter bij mezelf hebben gebracht zijn o.a. Human design, healings en opstellingen. Deze geven mij elke keer weer een nieuw inzicht over mijzelf en waar ik nog kan groeien.

Wil je meer weten over zelfontwikkeling of een keer met mij hierover sparren? Dat kan: vraag hier je gesprek aan. p.s. dat betekent niet dat je bij mij moet instappen. Als je de klik met mij niet voelt dan zal ik je gerust iemand anders aanraden die je ook bij je zelfontwikkeling kan begeleiden.

Maar zorg dat je hulp accepteert in je reis en val niet in de valkuil van: de nummer 1 mindfuck van ondernemers om alles zelf te willen doen.

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan ik je helpen?