Anne Niemeijer Blog zelfvertrouwen

Zelfvertrouwen, hoe kweek je dit als ondernemer?

14 september 2021

Zelfvertrouwen

Dat is letterlijk het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het vertrouwen dat jij iets tot een succes kan maken. Zelfvertrouwen dat jij als (startende) ondernemer vaak nog niet hebt. Je begint namelijk aan een avontuur waar je nog weinig vanaf weet. Dus je hebt nog niet de zekerheid (het vertrouwen) dat je het ondernemerschap daadwerkelijk tot een succes gaat maken. In ene moet je van alles iets afweten. En dat kan je onzeker maken. Je krijgt van alle kanten goed bedoelde adviezen. Je volgt webinars van ondernemers die al veel verder zijn dan jij en je moet in ene zichtbaar zijn. Heel eerlijk maakt dat je alleen maar meer onzeker want ze zeggen allemaal iets anders. Dus waar start je voor meer zelfvertrouwen?

 

Hoe zorg je dan voor zelfvertrouwen?

Stap 1: die je zet is informatie zoeken. Als een situatie onbekend is, probeer je er grip op te krijgen door uit te zoeken wat je allemaal moeten doen. Oftewel we zoeken duidelijkheid over hoe we een succesvol ondernemer worden. Alleen zoeken we dat vaak bij anderen die al verder zijn. Die een voorbeeld zijn, succesvol en een bepaalde strategie gebruiken.

Opzich niks mis mee. Het is alleen de vraag wat je met die informatie doet. Wat voor de een werkt hoeft niet voor jou te werken. En jij staat nu op de eerste trede naar succes, waar staat diegene waar jij bij afkijkt? Sla je niet heel wat stappen (tredes) over? Dus kijk naar iemand die 1 of 2 stappen verder is dan jij.

Wil je meer zelfvertrouwen kweken op het gebied van sales? Dan is dit artikel ook goed om te lezen. 

Vergelijk jezelf niet met een ander

Door het afkijken bij ondernemers die al veel verder zijn dan jij is de kans dat je je juist onzeker gaat voelen heel groot. Je gaat jou binnenkant met de buitenkant van iemand anders vergelijken. En dat is een oneerlijke vergelijking.

Je projecteert jouw angsten over te weinig klanten en nog geen tot weinig omzet op de ondernemer die al wel staat waar jij graag wil staan. Alleen vergeet je brein een aantal punten:

1. Waarschijnlijk loopt die ondernemer al jaren op jou voor. Het is geen starter meer.

2. Ze weet inmiddels wat voor haar werkt terwijl jij dat nog moet uitzoeken.

3. Je ziet alleen waar iemand nu staat. Niet wat diegene ervoor heeft moeten doen en laten.

Dus ja, bekijk wat succesvolle mensen doen maar ga jezelf niet vergelijken. De enige vergelijking die je mag maken is die met jouzelf van een aantal maanden, een jaar of 10 jaar geleden. Zo zie je welke enorme stappen je al hebt gezet in je leven.

Stap voor stap

Te grote stappen maken je ook onzeker. Ze verhogen ook de kans dat je niet doorpakt. Dus STAP 2 is: hak elk grote doel in kleine stapjes.

Voorbeeld: toen ik net startte, besefte ik mij al te goed als sales dat ik zichtbaar moest worden. Ik wilde een website, bedacht dat ik op Instagram, You tube, Facebook, LinkedIn, Pinterest en Google zichtbaar wilde zijn. Blogs schrijven, filmpjes maken, er kwam geen einde aan de lijst.

Ik ben toen gestart met Instagram. Ontdekken hoe het werkt en mijzelf voorstellen. Toen ik daar regelmaat in kreeg ben ik gaan starten met mijn website die ik al vrij snel online zette. Het hoefte niet perfect als de belangrijkste informatie er maar op stond. En gaandeweg leerde ik steeds meer bij. Inmiddels haal ik bijna al mijn klanten uit Instagram. En langzaamaan ben ik op steeds meer kanalen zichtbaar. Stap voor stap.

Dus bekijk waar jij je het meeste onzeker over voelt en ga daar stap voor stap aan werken. Ik heb hier ook een geweldig boek over gelezen: The compound effect. Hier lees je waar deze over gaat.

 

Ga het gewoon doen

Alleen door het te doen ontdek je wat wel en niet werkt voor jou. En ja, daar hoort fouten maken bij. Het gaat erom wat je doet na die fout. Herstel je en ga je door? Of laat je je tegenhouden?

Zichtbaar worden als ondernemer triggert ook vaak onderzekerheid. Gedachtes als: “wie zit er op mij te wachten?”, ” wat zullen mijn buren, ouders, vrienden of oud collega’s wel niet van mij denken?” en “het draait toch niet om mij?” komen regelmatig voorbij bij mijn klanten. Heel begrijpelijk maar als jij een dienst levert verkoop jij jezelf. Dus zal je ook moeten laten zien wie jij bent op je eigen manier. Zoals het werkt voor jou.

Door jezelf zichtbaar te maken, het gewoon te doen, krijg je steeds meer zelfvertrouwen. Ja, ik weet het: VET spannend wat de reacties van anderen zijn. Alleen daar draait het niet om. Het draait allemaal om jou dromen en doelen. Dus wat heb jij er voorover om je doelen te behalen?

Heb je iemand nodig die je helpt met zelfvertrouwen? Die samen met jou zoekt naar de manier die het beste bij jou past als ondernemer? En samen met jou de basis van je bedrijf neerzet als een huis zodat je meteen duidelijkheid hebt en je zelfvertrouwen vergroot? KLIK DAN HIER

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan ik je helpen?