Anne Niemeijer Blog deze sales maakt mij kwaad

Deze manier van sales maakt mij zo kwaad

18 juli 2022

Sales is niet voor niks een vies woord. Sales draait te vaak om de verkoper, om trucjes en misleiding. Om snel geld verdienen. En dat maakt mij kwaad!

Die verkoper geeft niks om jou

En dat voelen we meteen. Iedereen kan namelijk leren manipuleren want ons brein werkt allemaal hetzelfde. Dus ja er zijn zat trucjes om de ander snel in te laten stappen. Je kan zelfs het alarm systeem van het brein van de ander sussen. Maar dit is niet waar sales voor mij om draait!

Voor mij zijn er namelijk grofweg 2 soorten sales: hard selling waarbij het om de verkoper zelf gaat. En soft selling (waar social selling ook in valt) waarbij het om de klant draait.

Harde sales zorgt voor dat nare gevoel

Daarbij wordt je met de juiste brein trucjes verleidt om snel in te stappen op basis van een pijn of verlangen puur voor eigen gewin van de sales.

Een klein voorbeeld:

Toen ik zwanger was kreeg ik een waslijst aan spullen die ik nodig zou hebben voor de baby. Ik werd verleid om een 3 delige nieuwe set meubels te kopen zoals een ledikant, commode en kast in dezelfde stijl. Ik kreeg zelfs het (schuld) gevoel dat als ik dat niet zou doen ik bij voorbaat een slechte moeder zou zijn. Toen ik dit onbewuste proces opmerkte bij mezelf trok ik meteen aan de handrem. De verkoper maakte namelijk handig gebruik van het moeder schuldgevoel: “je wilt toch het beste voor je kindje?”

Dat maakte mij kwaad. Tuurlijk wilde ik het beste voor mijn kindje maar laten we eerlijk wezen: de eerste 4 jaar van zijn leven (en langer) maakt hij zich echt niet druk over of alles wel bij elkaar past! Hij ziet het niet eens!!! Dus ik kocht een geweldig leuke (goedkope) set via marktplaats.

Softe sales daarin tegen werkt precies andersom

Daar draait het om de klant en die zo goed mogelijk helpen. Ik had namelijk een heel fijne ervaring in een andere baby winkel.

Zij nam mij mee door de hele lijst en vertelde uit ervaring wat ik wel en niet nodig had. En vooral wat ik volgens haar het beste nieuw kon kopen en wat ook later wel 2e hands kon. Wat een enorme opluchting was dat. Want zo gaf ze mijn gevoel van: heb ik dit wel echt nodig?, de ruimte. En konden wij door haar ervaring een fijne eigen beslissing maken.

Het mooie van softe sales is : je verkoopt uiteindelijk meer

Als je nu denkt: huh? Hoe dan? Ik leg het je uit.

Als jij de klant op dat moment echt helpt en geeft wat diegene nodig heeft dan koopt diegene op dat moment misschien minder dan wanneer je als hardseller alles door iemands strot duwt.

Maar als je als sales de soft kant pakt dan bouw je een relatie op. Een baby krijgen is 1 moment maar daarna heb je nog zeker 4 jaar dat je vanalles nodig hebt voor je kleintje en dan wil je die klant graag weer terug zien.

Exact dat is wat er gebeurde. Diegene die als sales hard selling toepaste raakte ons kwijt als klant en de sales die met ons meedacht heeft ons ruim 4 jaar als mega goede klant gehad.

Lees hier ook de blog: Welke mindset is belangrijk tijdens de verkoop

Dus de vraag is: wil je als sales een snel korte termijn resultaat of een lange termijn relatie resultaat?

Nog 1 kleine maar absoluut belangrijke toevoeging. Of jij als sales nu hard of soft selling doet: je werkt met diezelfde brein kennis. Dat klinkt misschien vreemd maar ik heb een voorbeeld waardoor je meteen begrijpt wat ik bedoel.

Doe je sales als Voldemort of als Harry Potter?

Beide kennen dezelfde spreuken en ze hebben beiden een toverstaf. Maar de manier waarop zij die inzetten is absuluut anders. Voldemort gebruikt het voor macht en eigen gewin en Harry gebruikt diezelfde tools om zijn vrienden te helpen en beschermen.

Het is de sales die wordt misbruikt voor macht zoals Voldemort ook doet die mij enorm KWAAD maakt. Het is misbruik maken van emoties van de ander. het is manipulatief en schadelijk. Waarom? Omdat weten hoe je iemand binnen haalt niet de essentie is. Dat kan iedereen leren. Maar echt resultaat bereiken met je klanten, daar draait het om!

Want wil jij liever dat iemand met een geheel nieuwe babyset moeder wordt met achteraf een rot gevoel over de aankoop? Of help jij liever die moeder naar een fijne kraamtijd waarbij alles aanwezig is precies zoals het nodig is? Omdat jij gelooft in de ander helpen ♥

Check hier de PDF met alle verschillen tussen sales op een rij

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan ik je helpen?