Anne Niemeijer Blog kwetsbaarheid is kracht

Kwetsbaarheid is kracht. Moet je dan maar alles delen?

10 mei 2022

Kwetsbaarheid is kracht maar moet je dan meteen al je shit delen? Vandaag op 10 mei begeleidde ik samen met Yvonne (eigenaar van FEEM Magazine) de Speak & inspire dag van FEEMonline.nl. Een maandelijkse terug kerende dag waar we praten met leden van FEEMonline over zichtbaarheid als ondernemers. Een sessie van een uur lang onderzoeken welke overtuigingen ons dienen en welke ons nog klein houden.

En het thema van vandaag  ontstond vanzelf: Kwetsbaarheid op social media

Is kwetsbaarheid je hele leven delen op social media?

Al snel ging het over de trend op Linkedin om je levensverhaal te delen. Zo van: Ik heb dit meegemaakt vroeger (ongeluk, ramp, dramatisch iets) en daarvan heb ik geleerd (inzichten) en nu help ik anderen daarmee. Is dit je kwetsbaar opstellen? En waarom zou je zakelijk gezien je hele leven met onbekende op social media delen?

Mijn visie vanuit sales oogpunt:

Ja deel je eigen verhaal maar. Laat zien wie je bent. Want verkopen kan je alleen aan mensen als ze je vertrouwen. Vertrouwen ontstaat alleen vanuit verbinding en verbinding creëer je door herkenning. Anderen kunnen dus veel makkelijker de connectie, de verbinding met jou voelen (aangaan) als ze weten wie jij bent. Maar deel je dan alleen je shit of je hele levensverhaal?

is kwetsbaarheid alleen je shit delen?

Zoals altijd heeft iedereen een eigen betekenis aan een woord gegeven door voorbeelden of herinneringen vanuit het verleden. En kwetsbaarheid delen wordt vaak gezien als: al je shit delen. Niet alleen de mooie stukken maar ook de minder mooie stukken.

In de kern is dat ook waar het over gaat. Maar dit werkt niet vanuit een trucje. Je moet het voelen. Je kan bijvoorbeeld niet inplannen: vandaag deel ik iets moois en morgen iets vervelends. Zo werkt kwetsbaarheid niet in mijn ogen.

 

Wat is jezelf kwetsbaar opstellen?

Hoe ik kwetsbaarheid zie is helemaal jezelf zijn. Je masker afzetten. Niet pleasen. Want als jij jezelf bent dan is er altijd wel iemand die het niet met je eens is. En dat is kwestbaar. Je kwetsbaar opstellen is dus in mijn ogen je niet anders voordoen dan dat je bent of hoe jij je voelt op dat moment.

Zo deel ik regelmatig mijn overdenkingen, struggles, succesen en leerproces. Maar zie je dan alles van mij? Nee, absoluut niet. Want inzichten krijg ik niet zomaar elke dag. Daar gaat een proces aan vooraf. Meestal deel ik dat in hele korte vorm in een verhaal zodat de lezer begrijpt waar ik het over heb.

Het gaat dus voor mij over puur en eerlijk zijn en dat is spannend en mega kwetsbaar. Want het grootste gedeelte van de tijd zeggen we liever: Ja het gaat prima met mij, terwijl er vanalles speelt. Puur om onszelf te beschermen tegen pijn.

Kwetsbaarheid is kracht

Waarom is kwetsbaarheid dan kracht? Vlak na de sessie van FEEMonline sprak ik nog na met 2 leden hierover. Wanneer is kwetsbaarheid echt een kracht en ons gezamelijke conclusie was: Als jij durft te staan voor jouw visie. Als je dus echt jezelf bent en durft te delen waar jij in gelooft.

En dat is kwetsbaar. Want als jij gaat delen waarin jij gelooft kom je altijd mensen tegen die iets anders  geloven. Als jij je mening deelt nodigt dit andere mensen uit ook hun mening te delen. En de een is het met je eens en de ander niet.

En het rond schreeuwen van je eigen visie zo op social media zorgt ervoor dat veel mensen een mening gaan vormen over jou.

Kwetsbaarheid in marketing en sales

Kwetsbaarheid is dus een krachtig middel als ondernemer. Deze kracht heb je nodig om jezelf te positioneren. Dit onderscheid jou van de ander. Want als je met alle winden meewaait en pleast dan spreek je niemand echt aan. Terwijl als jij duidelijk bent in waar jij voor staat vanuit jezelf, ga je mensen aantrekken en afstoten. En dat is exact wat je wil als ondernemer.

Dus ja, kwetsbaarheid is kracht! Ja laat jezelf alsjeblieft zien! Maar maak er geen trucje van. Wees gewoon jezelf en deel vanuit inspiratie niet om het delen of de likes.

 

ps. wil jij hulp met het ontdekken van jouw visie en hoe je deze het beste uitdraagt als ondernemer? Check dan hier hoe ik jou daarbij kan begeleiden

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan ik je helpen?