ondernemer dromen

3 redenen om meer te dromen als ondernemer

12 november 2020

Zo ben ik opgegroeid met het liedje: ‘De meeste dromen zijn bedrog van Marco Borsato. En als ondernemer hoor ik veel om mij heen dat ik realistich moet zijn. Maar hoe meer ik droom hoe meer ik groei als ondernemer. En daar horen dus ook buitensporige grote dromen bij.

En over realistisch zijn wil ik maar 1 ding kwijt: Is dat je hoofd die praat? Want mijn hoofd houdt mij graag veilig en klein…

Durf te dromen als ondernemer

Bij de ondernemers die ik begeleid merk ik dat ze niet durven te dromen. Of als ze wel dromen durven ze deze niet hardop uit te spreken. Bang om uitgelachen te worden. Maar als jij daar bang voor bent betekend dat alleen dat jij je dromen niet serieus neemt. Dat je jezelf misschien wel uitlacht omdat je denkt te weten dat je ze toch nooit gaat halen.

Graag wil ik van deze gelegenheid gebruik maken om je te laten voelen waarom het zo ontzettend belangrijk is om te dromen. Als mens en zeker als ondernemer.

Reden 1: Navigeer op dromen

Wat doen we als we de weg niet weten? Dan zetten we Google maps of TomTom aan. Die begeleid ons naar de plaats van bestemming. En zo werkt het ook in het ondernemerschap en het leven. Wat zijn je doelen? Waar wil je naartoe?

En dan heb ik het niet over doelen als: meer volgers krijgen op Instagram of beter gevonden worden met mijn website. NEE, hier komen je dromen om de hoek kijken. Echt grootse dromen. Dus waarom wil je beter gevonden worden? Omdat je meer klanten wil? En waarom wil je meer klanten?

Je hogere doel

Zo blijf je jezelf steeds dezelfde vraag waarom stellen tot je bij je hogere doel komt: impact maken, op een podium spreken net als… Misschien is je missie wel alle onduidelijkheid rondom…. uit de wereld helpen. En juist je persoonlijke dromen zijn zo belangrijk hierbij: het huisje aan zee of die droom reis over de hele wereld.

Met je dromen duidelijk maken zet je dus daadwerkelijk je einddoel in Google maps. Je weet waar je naartoe gaat. Het geeft je richting. De precieze weg er naartoe hoeft nog helemaal niet duidelijk te zijn. Je weet namelijk exact wat je eindoel is. En dat geeft je richting. Dat zorgt ervoor dat jij de juiste dingen doet die naar je dromen toe gaan werken.

Reden 2: Dromen zijn geen bedrog

Je kan veel meer dan dat je denkt. Vaak kijken we naar anderen die flinke stappen maken. Die dromen verwezenlijken. Die ondernemer die maar 3 dagen werkt en ondertussen veel geld binnen haalt zonder stress. Als het die ander lukt, dan kan ik dat toch ook?!

Helaas zijn onze gedachtes vaak negatief ingesteld en verzint ons brein allemaal listige excuses om je lekker veilig in je comfortzone te houden. Hierbij een aantal van die listige voorbeelden:

  1. Ja maar die ander heeft een groter netwerk, rijke ouders, nooit hard hoeven werken…
  2. Ja maar die ander is leuker, knapper, meer sexy, langer, spontaner, slimmer dan ik ben.
  3. Ja maar, ik heb niet zoveel tijd, geld, hersencapaciteit om hetzelfde te bereiken.

Ja MAAR

Herken je dat ze allemaal beginnen met: ‘ja maar“? “Maar” doet al het andere daarvoor in het niet. En vaak zijn deze gedachtes op helemaal niks gebaseerd. Ja op overtuigingen die wij hebben opgebouwd over onszelf en anderen die vaak niet de waarheid zijn. Het blijkt namelijk dat zodra wij ons lieve brein (dat ons veilig wil houden, dank daarvoor) soms lekker even negeren, dat we in staat zijn tot grootse dingen. Dat ook jij meer kan dan dat je denkt!

Veilig in je comfortzone

Ons brein houdt ons letterlijk klein en veilig. Dus ga die gedachtes herkennen, liefdevol analyseren en zet ze daarna aan de kant. En ga vandaag iets doen waarvan je brein zegt: daar ben je te lui, lelijk, anders, oninteressant voor. Ga het doen en ervaar wat er gebeurd. Gebeurd er echt datgene waar jij (je brein) bang voor was of gebeuren en juist hele mooie dingen die je niet voor mogelijk hield? Ga dus groots dromen en kijk welke (kleine) stappen jij kan doen om jezelf te overtuigen dat je echt meer kan dan dat je denkt!

Lees ook: Welke mindset is belangrijk bij verkopen

Reden 3: Groei

Groei is spannend en uitdagend. En groei is ook waar wij als mensen voor op aarde zijn gekomen. Zonder spiriwiri: Uit groei haal je voldoening. Van de natuur kunnen we veel leren: alles groeit en bloeit. En als iets niet meer groeit: is het vaak aan het afsterven.

Groots dromen zorgt voor groei. Want onbewust neem je telkens al kleine stapjes in de juiste richting van je dromen. En hoe meer jij overtuigd bent van je dromen, hoe meer ze realistisch zijn voor je onderbewustzijn. Dromen zorgt er dus voor dat jij gaat groeien.

Stilstand is achteruitgang

Dat gezegde is zo waar. Voor de natuur, voor jou en voor een bedrijf. Voorbeeld: als bedrijven niet meegaan met de online ontwikkelen gaan ze over de kop. Kijk maar naar Intertoys. Zij waren kopje onder doordat ze de technologische online ontwikkelingen niets als prioriteit hebben gepakt. Het is: “adapt or die”. En stiekem geldt dit ook voor jou als mens. Als jij niet groeit als mens in persoonlijke ontwikkeling: dan sta je stil en sterf je letterlijk elke dag een beetje af.

Dit zal je niet meteen merken maar beetje bij beetje verdwijnen je initiatieven en passie (vaak ook midlife crisis genoemd als je er tegen begint te vechten). Je krijgt moeite met veranderingen en het leven om je heen wordt steeds meer geleefd door anderen.

Gelukkig heb je invloed ondernemer

Daar waar de natuur er geen invloed op heeft: als de omstandigheden niet goed zijn houdt dat groei tegen of sterft de boom af. Heb jij als mens wel invloed. Jij kan de omstandigheden zelf creëren. Lees deze zin eens 10x hardop en laat dit tot je doordringen. Want dit is waar zelfontwikkeling en het heft in eigen handen nemen, over gaat.

  • Natuurlijk kan je er niks aan doen als een naaste ziek wordt of overlijd. De manier hoe je hiermee om gaat beïnvloed je wel!
  • Als je topsport doet en een blessure of ongeluk krijgt… Kan je waarschijnlijk niks aan veranderen. WEL de manier hoe je hiermee omgaat
  • Als jij ondernemer bent en je bedrijf loopt niet goed… ga je dan niks doen? Of pak je dan de kwaliteiten aan die nodig zijn om te groeien naar een goed lopend bedrijf! STILSTAND OF GROEI?

De meeste dromen zijn geen bedrog

Ja Marco… die zong al over dromen. Hij geloofde nog niet in de werkelijkheid want: “als ik wakker ben naast jou dan droom ik nog”. Ook hij heeft denk ik behoorlijk wat dromen waar gemaakt. En ook ik heb al heel wat dromen waargemaakt. Zo ben ik getrouwd met de liefde van mijn leven, ben ik moeder van 2 mooie gezonde kinderen. Ik heb voor mij een droomhuis. En mijn laatste droom die in vervulling is gegaan was: Zelfstandig ondernemer worden.

Mijn dromen zijn inmiddels groot, groter, groots. En ze draaien om mijn kernwaardes: Vrijheid en Verbinding. Ik wil zoveel mogelijk ondernemers bereiken, inspireren en helpen succesvol te zijn als ondernemer. Ze vertellen over de nieuwe manier van sales. Vanuit je eigen gevoel.

De eerste stappen zijn gemaakt. En het sales en netwerkevent dat ik elke maand online geef is al een hele mooie grote stap richting mijn droom van verbinden en inspireren over het nieuwe verkopen!

Heb je moeite met dromen? Weet je niet hoe je start of waar je echt van aangaat? Laat mij je helpen in het 3 maanden salestraject de Vliegende Start waarin wij samen jou (sales) basis goed gaan zetten zodat jij achter je aanbod staat met hoofd en hart

Mijn dromen veranderen en mijn bedrijf verandert mee. Waar droom jij over? Deel het in de reacties, als je durft…..

 

Lees ook: De 5 stappen naar een killer verkoopgesprek

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Kan ik je helpen?