Anne Niemeijer HSP ondernemer

Wil jij het ‘label’ HSP ondernemer?

26 augustus 2022

“ik wil graag met je werken maar ik weet niet of ik wel HSP ben… Sterker nog, ik weet niet of ik het label HSP ondernemer wel wil!” Dit was de zin die een ondernemer naar mij typte op Instagram voordat ze een gesprek met mij durfde in te plannen.

Voor mij voelt deze enorm tegenstrijdig: aan de ene kant durf je je niet HSP te noemen omdat je niet weet of je voldoet. Waaraan precies vraag ik mij dan af want het is vooral een gevoel van thuiskomen, wat mij betreft dan. En aan de andere kant zeg je: Ik wil er eigenlijk helemaal niet bijhoren!

Op zo’n moment lees ik tussen de regels door: je wilt erbij horen (want dat maakt zoveel duidelijk voor jezelf) maar je bent bang (angst) om er niet bij te mogen, buiten geloten te worden dus besluit je van te voren al: maar ik wil er niet bijhoren. Scheelt weer een teleurstelling!

HSP zijn is voor mij geen label. En wat ik bedoel met de doelgroep: HSP ondernemers zal ik hieronder uitleggen.

Is een HSP ondernemer zijn een label?

Allereerst haal ik deze even weg: Voor mij niet! Heel vrij vertaald is een label: een plakplaatje met informatie. Dit wordt vaak als negatief ervaren omdat er vaak op school ‘labels’ worden geplakt op kinderen die moeite hebben op school. Oftewel die anders zijn, zoals: ADHD, Dyslexie, hoogbegaafd en ga zo maar verder.

In principe ben je als HSP (Hoog sensitief persoon) ook anders dan de grote menigte. Ongeveer 20% van de wereldbevolking is HSP. Dat is een minderheid. En in die 20% zitten heel veel verschillende soorten HSP. Zo kan je meer introvert of meer extravert reageren. Of kan je slecht tegen prikkels of zoek je ze juist op als HSS (High sensation seeker)

Wat mij betreft kan je dus niet 1 ‘label’ plakken op een HSP.

Hoe ervaar je het om een HSP te zijn?

Het volgende punt waar we dan uitkomen: hoe comfortabel voel jij je bij het HSP zijn? Ik praat even uit eigen ervaring maar heb soort gelijke verhalen ook al honderden keren gehoord van andere HSP.

Ik had eerst een dikke burn-out nodig in 2014 om erachter te komen dat ik absoluut een HSP ben. Er was een moment dat ik tegen mijn psycholooge schreeuwde: MAAR WAT IS ER DAN MIS MET MIJ?!!!! Waarop zij zei: Er is helemaal niks mis met je. Je bent gewoon HSP. Mijn eerste gedachte was: wat is dat voor een ziekte? Zie je nou wel, toch iets mis!

Wat is HSP en wat betekent het voor mij?

Toen startte er een zoektocht naar wie ik echt ben. Niet de versie die iedereen graag van mij zag. Mijn hele leven hoorde ik dingen als:”stel je niet zo aan” “zo erg is het nou ook weer niet” “je bent zo in extremen, het ene moment gaat het goed en dan is alles in ene mis” Dus mijn eerste gedachten over HSP waren:

 

“Ik ben dus gevoeliger dan anderen… Hoe ga ik dan overleven in deze wereld? Ik kan niet met deze wereld overweg.”

 

Oftewel, op het begin zag ik HSP zijn als een zwakte. Bij elk boek dat ik las over Hoog gevoeligheid , zat ik met tranen in mijn ogen van herkenning. Ik mocht niet mezelf zijn. Ik had mij steeds moeten aanpassen aan de harde wereld. Tot ik steeds meer dingen las over de voordelen van HSP zijn.

Boeken die ik las: Elaine N.Aron; Hoog sensitieve personen, Gerarda van der Veen; wegwijs in hooggevoeligheid en Esther Bergsma; hoogsensitieve kinderen

De superpowers van een HSP ondernemer

Wat belangrijk hierin is om te beseffen: elke kwaliteit of eigenschap kan als negatief en als positief worden opgevat. Het is maar net hoe je erna kijkt. Ik zag eerst alleen de negatieve kanten ervan. Vooral omdat ik in een leven zat waar ik niet helemaal thuis hoorde. Dit is ook een van de reden dat ik ondernemer ben geworden (pas sinds 2019)

In het leven wat ik had miste ik de juiste mensen om mij heen die mij begrepen. Die erkenden dat ze ook HSP zijn en die er al mee omging als kracht. Ik had dus niet de juiste baan want daar erkenden ze mijn kracht van HSP zijn niet maar zij zagen het als een zwakte. En de belangrijkste: ik zou mijn eigen doen en laten onder de loep moeten gaan nemen. Welke dingen doe ik nog wel en welke nooit meer?

De eerste stap: HSP ondernemer worden

Het besef dat ik mijn eigen agenda wilde plannen kwam al heel snel. Zeker met 2 kleine kinderen. Alleen durfde ik de stap pas begin 2019 te zetten.

En al snel besefte ik mij dat juist in het ondernemerschap en in sales mijn HSP mijn superpower was en is. Hier een aantal punten die mij een voorsprong geven op niet HSP:

  • ik voel wat de ander nodig heeft en wat de sfeer is
  • daardoor kan ik snel inspringen in wat de klant wil voordat deze het hoeft te zeggen
  • ik merk meteen als er iets aan de hand is zodat ik het uit de weg kan ruimen
  • de manier waarop ik reageer is altijd in een win-win situatie voor mij en voor de ander
  • Koetjes en kalfjes zijn niet aan mij besteed dus ik ga meteen de diepte in. Daardoor kom je sneller tot de kern

Dit zijn lang niet alle voordelen! In deze blog: 3 veranderingen naar het nieuwe sales – Anne Niemeijer Salestrainer leg ik je meer uit over de voordelen van HSP in de sales.

Het ligt dus allemaal aan de energie die je meegeeft aan HSP zijn. Zie je het als een voordeel of nadeel?

Komen we weer uit bij de eerste vraag: hoe weet ik of ik HSP ben en of ik wel met jou kan werken?

Als je van mijn energie en content aangaat is het bijna zeker dat je HSP bent of in ieder geval een sensitief en/of intuitief persoon bent. Daarnaast merk ik het altijd in de eerste minuut van een gesprek of iemand bij mij aansluit.

Het gaat namelijk helemaal niet over HSP zijn. Ik wil alleen werken met bepaalde gemotiveerde ondernemers die een beetje hetzelfde werken (in hun hoofd) als ik. Zodat we elkaar makkelijker begrijpen. Zodat het moeiteloos gaat ook al zullen er hobbels komen. Die luisteren en niet alleen met zichzelf bezig zijn. En laat dat nou net vallen onder HSP zijn.

Twijfel je alsnog of je HSP bent of ben je nieuw met het woord HSP? Check dan deze blog. Het is sowiezo een geweldige site om je meer in te lezen. Ze heeft ook een blog over de voordelen van HSP zijn en ondernemer worden. Check m hier.

Wil je graag met mij sparren over hoe ik jou als HSP ondernemer kan begeleiden in groei en moeiteloozheid? Plan je gesprek dan hier en we spreken elkaar snel.

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Kan ik je helpen?