Anne Niemeijer

Welke mindset is belangrijk bij verkopen?

13 mei 2020

Als je mindset niet goed is, kan je niks verkopen. Ik spreek niet alleen uit eigen ervaring maar ik zie dit ook gebeuren bij een heleboel andere ondernemers. Je ziet niet voor niks de quote: “mindset is alles” vaak voorbij komen. Want als je mindset goed staat kan je bereiken wat je wil!

Wat is mindset?

Je mindset is de manier waarop jij denkt over jezelf of over bijvoorbeeld verkopen. Het gaat over wat jij gelooft dat waar is over jouw kwaliteiten.

Een voorbeeld: je hebt vroeger te horen gekregen dat je slecht bent in rekenen. Dan kan het zijn dat jij als overtuiging hebt opgeslagen: ik ben slecht in rekenen. Daardoor zal je waarschijnlijk alle taken, thuis en op het werk, vermijden die met rekenen te maken hebben. Want he! Jij bent niet goed in rekenen. Dus kan een ander dat beter doen.

Een vaste mindset of een groeimindset?

De manier waarop je met deze overtuigingen omgaat zijn bepalend voor jouw succes en de mate waarin jij kan verkopen. Je kan grofweg 2 verschillende mindsets hebben. Namelijk een vaste mindset of een groeimindset.

Vaste mindset

Als je denkt vanuit een vaste mindset dan geloof je dat jouw persoonlijke eigenschappen vaststaan. Je bent geboren met een bepaald stel hersenen en daar is niets aan te veranderen. Daarmee ga je naar de MAVO of het VWO. En dat is zo! Zo ben je.

Als voorbeeld van de vaste mindset weer de reken overtuiging: ik kan niet rekenen dus nu de kinderen thuisscholing hebben regel jij meteen iemand anders om ze te ondersteunen bij rekenen. Straks verpest je je kinderen nog met je gestuntel over rekenen. Misschien lachen ze je zelfs wel uit!

Je gaat dus liever om het probleem heen i.p.v. het aan te pakken.

Groeimindset

Daar tegenover staat de groeimindset. Als jij denkt vanuit deze mindset dan geloof jij dat je jezelf altijd kan blijven verbeteren en ontwikkelen. Je wordt geboren met een stel hersenen maar dat is pas het begin punt. Je kan er zoveel mee doen! Door hard werken en nieuwe ervaringen kan je dus blijven groeien!

Als voorbeeld de reken overtuiging: ojee, de kinderen moeten thuis geholpen worden met rekenen. Wat voor sommen moeten ze maken? Kan ik daarbij helpen? Even kijken in de schriften. Vervolgens ga je uitzoeken hoe de sommen werken en het blijkt heel gemakkelijk te zijn. Een week later vraagt 1 van de kinderen om te helpen met rekenen. Jij raakt niet in paniek maar kijkt rustig mee en tot je verbazing kan je het zo goed uitleggen dat je kind zegt: fijn mam, nu snap ik het eindelijk! Zoals de meester het uitlegt snap ik er geen bal van. Nu kan ik verder.

Ook hier is de belemmerende overtuiging nog steeds aanwezig maar de aanpak is wel degelijk anders. Met een groeimindset ga je verder dan die overtuiging en pak je het ook daadwerkelijk aan!

Lees hier 6 tips voor het stimuleren van de groeimindset

Ik geloof ontzettend in de groeimindset. Wij zijn namelijk niet hoe wij ons gedragen. Gedrag is alleen een uiting van onze overtuigingen. Maar die overtuigingen kan je aanpakken.

Verkopen en mindset

Er zijn heel veel ondernemers die zichzelf de volgende overtuigingen hebben gegeven over verkopen:

 • Ik kan niet verkopen
 • Goed leren verkopen is alleen voor extraverts
 • Verkopen leer je niet, dat is aangeboren talent
 • Verkopen is eng
 • Verkopen is vervelend

En zo kan ik nog wel even doorgaan! Het is niet voor niks dat sales / verkopen in de taboe hoek zit. Dus het eerste wat ik doe als je bij mij coaching gaat doen of een salestraject gaat starten, is je mindset aanpakken. Daarvoor moet je eerste weten wat jouw overtuigingen zijn over verkopen.

En heb jij een groeimindset of een vaste mindset? Ik geloof namelijk dat iedereen verkopen kan leren, zolang je dicht bij jezelf blijft! Als je weet hoe sales werkt en hoe je dit kan toepassen vanuit ontspanning (ja dat vergt enige oefening en hard werken) dan kan je alles verkopen!

Mindset als ondernemer

Geloof in jezelf

Er zijn meerdere aspecten waarbij je mindset goed moet staan om te verkopen. Zo moet je overtuigd zijn van je eigen kwaliteiten. Geloof jij echt dat je de ander verder kan helpen? Of zijn er nog veel beperkende overtuigingen aan het werk zoals:

 • Pas als ik die opleiding heb gedaan, dan kan ik mijn klant het beste helpen
 • Mijn mindset is niet altijd goed, hoe kan ik dan een ander daarbij helpen?
 • Er zijn veel meer coaches met meer ervaring dan ik. Waarom zou iemand voor mij kiezen?

Dit zijn er maar een aantal die ik tegen kom. Misschien kan jij je belemmerende overtuigen delen onder dit artikel om elkaar te steunen. WANT: iedereen heeft dit soort belemmerende overtuigingen!

Geloof in je dienst of product

De vraag die ik vaak stel is: zou je van jezelf kopen? Helaas is het antwoord vaak NEE. Je moet dus echt achter je product of dienst staan. Ga eens na waarom je er niet achter staat. Wat voor overtuigingen heb jij allemaal over je product of dienst?

Overtuigingen die ik vaak tegen kom:

 • Mijn aanbod is te duur
 • Mijn aanbod is niet compleet genoeg
 • Ik weet niet zo goed hoe ik mijn aanbod moet opbouwen

Allemaal zaken die je tegen houden met verkopen! Sommige overtuigingen kan je waarschijnlijk makkelijk tackelen: bijvoorbeeld, door uit te zoeken wat je klant het liefste voor aanbod heeft. Van daaruit kan je je aanbod gaan opbouwen. Blijf wel altijd nadenken of jij er op die manier ook achter staat!

Andere overtuigingen zijn wat lastigere om op te lossen. Zoals de geld blokkade. Want hoeveel geld ben jij waard? Uiteraard is dit ook 1 van de modules in mijn salestraject.

Klik hier voor tips over hoe je een positieve moneymindset stimuleert

Tot slot

Belemmerende overtuigingen hebben we allemaal! Maar om goed te kunnen verkopen als ondernemer moet je dus een groeimindset hebben. Dan maakt het niet uit welke belemmerende gedachten je allemaal hebt over verkopen. Die krijg ik er wel uit!

Want als je mindset staat op succes is ‘the sky the limit’

anne-niemeijer-intuitief-salescoach-salestraining

Anne Niemeijer

Intuïtief Sales mentor voor (hoog)sensitieve ondernemers die willen groeien, maar Sales een vies woord vinden.

Reacties

5 Reacties

 1. Iris

  Goed voor mij om weer even over dit onderwerp te lezen! Merkte tijdens het lezen dat ik ook toch weer de verkeerde mindset had. Nu ben ik mij daar weer van bewust en zal ik mijn mindset veranderen. Thanks!

  • Anne Niemeijer

   Fijn om te horen Iris! Met de juiste mindset kan je bergen verzetten! 😀

 2. Irma

  Dit heb je duidelijk uitgelegd. Ook al verkoop ik niks het is ook voor mij toepasbaar.
  Mooie foto.

 3. Lieke

  Goede blog Anne! Zo belangrijk die groeimindset en dat is dus ook weer een keuze en geen vast gegeven. Goede content!!

  • Anne Niemeijer

   Bedankt Lieke! Jij weet volgens mij alles over de juiste keuzes maken. Leuk dat je een reactie achterlaat.

Kan ik je helpen?